The circle | James Ponsoldt

Big Brother is niet langer een kwade kracht in deze ondermaatse adaptatie van Dave Eggers’ bestseller.

Bij de verschijning van Dave Eggers’ roman De cirkel in 2013 noemde de een hem een visionair, de ander een bange nostalgicus. Wat niet ter discussie stond: zijn dystopische vertelling over een techbedrijf met een verontrustende visie op privacy legde de vinger op de tijdgeest.

Maar deze verfilming moet het zonder de sinistere ondertoon van het boek stellen. Het maakt The circle futloos en vreselijk irrelevant. Eggers pende nochtans mee het scenario.

the_circle_still_tom_hanks_and_emma_watson_-_publicity_-_h_2017

Emma Watson zet de jonge Mae Holland neer als een inschikkelijke maar gedreven millennial, wier leven in een hogere versnelling schiet wanneer ze aan de slag kan bij het haast mythische internetbedrijf De Cirkel. Liken en sharen is er even elementair als ademhalen. Ook heeft iedereen slechts één onlineprofiel: een TruYou­-account, waaraan naast je activiteiten op sociale media ook onder meer je medische dossier en je bankrekening zijn gekoppeld.

Totalitaire regimes aan de andere kant van de wereld worden terloops bekampt met afkeurende smileys. ‘Dat maakt beslist een verschil’, klinkt het ernstig.

Satire

Maar James Ponsoldt (The end of the tour) gaat op de rem staan waar hij het gaspedaal hoort in te drukken. Zo mist hij zijn kans om de scherpste satire van het jaar af te leveren. Watson speelt ostentatief, terwijl Tom Hanks’ persoon zijn rol als charismatische messias overschaduwt.

Tijdens haar sollicitatiegesprek krijgt Mae de vraag wat haar het meest tegen de borst stuit. ‘Onvervuld potentieel’, antwoordt ze beslist. Het vat deze adaptatie treffend samen.

(Verschenen op 8 augustus 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s