The day will come | Jesper W. Nielsen

De makers van ‘Borgen’ en ‘The killing’ tekenen voor melodrama in het internaat.

Jesper W. Nielsen, regisseur van de Deense ­succesreeks Borgen, die samenwerkt met The killing-scenarist Søren Sveistrup – dat schept verwachtingen. Het decor is een internaat in de jaren 60 dat graag gelooft dat het jongens tot keurige mannen vormt. Een kwaaie film is The day will come heus niet. Maar we rekenden op een dreun en kregen in de plaats een zachte aai over onze bol.

82000003_85840_Still_3_s-high-2

Het jaar is 1967. De mens kan elk moment een man op de maan planten. Er hangt euforie in de lucht en een feestelijk geloof in betere ­tijden. Boven de broertjes ­Johansen pakken zich echter donkere wolken samen. Hun alleenstaande moeder is ziek en kan niet langer voor hen zorgen. Tot ze weer beter is, verkassen de jongens naar een internaat. Maar ver­nederingen en misbruik gaan schuil achter de smetteloze façade.

Ware feiten

Sveistrup baseerde zich op getuigenissen van onfrisse praktijken uit die periode. Tegelijk trekt hij opzichtige en weinig plausibele ­parallellen tussen de jongste broer, die droomt van een astronautenbestaan, en het avontuur van Neil Armstrong. De hallucinante ­feiten waarop de film zich beroept, verzanden zo in ergerlijke zeemzoeterij.

Gelukkig zet Lars Mikkelsen (House of cards, Borgen) de sadistische directeur gedoseerd neer. Bewonderende woorden ook voor Harald Kaiser Hermann en Albert Rudbeck Lindhardt, de broers die het verhaal ­dragen. Zij wisten ons ­tijdens deze zachtgekookte, ietwat ongeïnspireerde rit nog enigszins bij de les te houden. Een bank vooruit!

(Verschenen op 16 mei 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s