Bleed for this | Ben Younger

Een ongeval dwarsboomt de carrièrekansen van een flamboyante bokser. Loodzware koek hoef je echter niet te vrezen.

De Amerikaanse bokser Vinny Pazienza krijgt in 1991 een forse tegenslag te verwerken: bij een auto-ongeval breekt hij zijn nek. Zijn carrière valt in duigen, maar hij weigert bij de pakken te blijven zitten.

Dat deze film een wat uitgewoond comebackverhaal vertelt, geven we grif toe. Miles Teller, de razend­ambitieuze jazzdrummer uit Whiplash, zet echter met brio de sportvedette neer als de kleurrijke, aandachtsgeile vogel die hij destijds was en redt Bleed for this zo van de banaliteit.

Schermafbeelding 2017-05-09 om 14.13.13

Een grote bek, veel vertoon – natuurlijk is een ­figuur als Pazienza voor een acteur een geschenk. Tegelijk is er het sluimerende gevaar van de karikatuur. Maar Teller doseert, net zoals Aaron Eckhart (Harvey Dent in The dark knight) als de tegendraadse coach. Bovendien loopt de film niet in de valkuil van het pathos. Wat een opluchting. In 2015 gingen de makers van Southpaw met Jake Gyllenhaal wél ­resoluut voor de emotionele knock-out en dat mislukte hopeloos. Het is met boksers als met boksfilms: zo gauw vloer je niemand.

Martin Scorsese

Regisseur-scenarist Ben Younger (Prime, Boiler room) maakt geen geheim van zijn bescheiden ambities. De al te ruwe kantjes van Pazienza vijlt hij netjes weg. Younger heeft enkel interesse in de onverbiddelijke doorzetter en dat vindt ook coproducent Martin Scorsese best oké. Bleed for this houdt het erg luchtig en vrijblijvend. Een Oscar of een plek in de filmgeschiedenis interesseert deze film niet.

Ook dat kan een verademing zijn.

(Verschenen op 9 mei 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s