Lady Macbeth | William Oldroyd

De Britse regisseur William Oldroyd stelt de kijker op de proef in Lady Macbeth, een adaptatie van een 19de eeuwse Russische roman.

Halfweg de negentiende eeuw heeft de jonge Katherine (Florence Pugh) schoon genoeg van het geweld dat haar halve trouwboek haar aandoet. Telkens ze de moed vindt om van zich af te bijten, juich je als kijker. Tot je in de gaten krijgt waartoe ze in staat is.

4a6a8922-copy

Lady Macbeth is het verbluffende regiedebuut van de gereputeerde, Britse theaterrot William Oldroyd. Met zijn adaptatie van Nikolaj Leskovs roman uit 1865 stelt hij de loyaliteit van de kijker danig op de proef.

Visueel genot

Geen massascènes te paard en kar hier, geen ontelbare kostuumwissels. Oldroyd stript – deels uit budgettaire krapte – het genre van zijn overdaad en houdt een film over die strak zit als een korset. Lady Macbeth is ook een visueel genot.

Maar uiteindelijk is het Florence Pugh die als Katherine de show steelt. In elk gebaar en in elke repliek legt zij een vanzelfsprekendheid die haar vertolking iets onwerkelijks geeft. Deze film laat je niet los.

(Verschenen op 11 april 2017 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseur William Oldroyd.

2 gedachten over “Lady Macbeth | William Oldroyd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s