Regisseur Kevin Meul: ‘Er is een enorme onwetendheid tegenover elkaar, los van generaties’

In My first highway wordt een tiener in een klap volwassen – iets waar regisseur Kevin Meul alles van af weet. ‘Je wil niets liever dan het leven en de liefde ontdekken. Maar je vergeet dat er geen weg terug is.’  

Nadat hij in het najaar Home van Fien Troch had gezien, had hij binnensmonds gevloekt. ‘Een sublieme film, ik viel er steil van achterover. Maar tegelijk wist ik dat de vergelijking met My first highway zich zou opdringen.’ In beide films zijn enkele tieners plots geen kinderen meer. ‘Ik kan niet anders dan toegeven dat Home in een hogere klasse speelt. Fien heeft natuurlijk al een traject afgelegd, ze heeft al enkele films achter de rug. Het VAF heeft haar de kans gegeven om te groeien. Ik hoop dat ik zelf ook die kans krijg.’

r1_rec709_0019489

Met My first highway levert Kevin Meulzijn eerste langspeler af. Daarvoor ging hij, zoals hij ook deed voor zijn kortfilms, woelen in zijn eigen verleden. ‘Dat is nog lang geen uitgeputte bron, al wil ik benadrukken dat het verhaal op zich volledig fictief is. Maar net als Benjamin (de rol van Aäron Roggeman, red.) weet ik wel wat het is om te snel volwassen te worden. Tot mijn 9de heb ik in het dorpse Tollembeek een vrij zorgeloze tijd gekend. Maar dan zijn mijn ouders in een heftige echtscheiding beland en is mijn leven in een stroomversnelling gekomen.’

‘Ik herinner me nog hoe ik 13 à 14 was en met mijn moeder in Gent woonde. We hadden in die periode moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik ben toen wat op de dool geraakt. Op jonge leeftijd heb ik toen een hoop heftige dingen meegemaakt. Drugs, seks, uitgaan, noem maar op. Nee, zij heeft vaak niet geweten waar ik uithing.’ (lacht)

Generatiekloof

Ook in My first highway blijven de ouders in het ongewisse. Of de film, net als Home, de vinger wil leggen op een generatiekloof? ‘Zo zie ik dat niet. Ik denk wel dat er een enorme onwetendheid is tegenover elkaar, los van generaties. De ene maakt iets heftig mee, de andere ook. Of misschien niet. Maar we zijn niet geneigd dat met elkaar te delen.’

Opmerkelijk is de vertolking van hoofdrolspeler Aäron Roggeman. ‘Zijn inlevensvermogen is fenomenaal. Dat merkte ik al toen ik in 2013 Cadet, mijn tweede kortfilm, met hem draaide. Toen we met de casting van My first highway begonnen, was hij met zijn 15 jaar aanvankelijk te jong. Hij had nog niet veel meegemaakt, was nauwelijks geïnteresseerd in meisjes. Ik schatte dat hij die verliefdheid niet zou kunnen vatten. Maar het project liep vertraging op en hij haalde zijn filmkarakter in leeftijd in. Op de set is hij 17 geworden. Tegen die tijd was hij al ontmaagd, wist hij wat verliefdheid met je doet. Hij had dus al een deel van de ellende gezien. Dat was cruciaal.’

r1_rec709_0017284

‘In de film merk je dat jongeren niets liever willen dan het leven en de liefde te ontdekken – zo was ik destijds zelf ook. Soms sloop ik de deur uit wanneer mijn ma sliep. Dan nam ik mijn boekentas mee en feestte ik tot de vroege uurtjes. ’s Ochtends ging ik vanaf waar ik ook was rechtstreeks naar school. Ons ma zei: ‘Als je kan uitgaan, kan je ook naar school gaan.’ Ik heb dat redelijk letterlijk genomen.’ (lacht)

‘Het ding is – en dat is voor mij ook de essentie van My first highway: eens volwassen kan je nooit meer terugkeren naar die onbevangen, naïeve staat van voorheen. Daar sta je op dat moment niet bij stil. Je vergeet dat er geen weg terug is.’

(Verschenen op 1 maart 2017 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van My first highway.

2 gedachten over “Regisseur Kevin Meul: ‘Er is een enorme onwetendheid tegenover elkaar, los van generaties’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s