Harmonium | Kôji Fukada

In een Japans gezin raakt het evenwicht grondig verstoord. Na een sterke opening neemt Harmonium een spijtige afslag.

Een oude bekende duikt op in de werkplaats van de zwijgzame en afwezige Toshio, een getrouwde dertiger met een dochter van acht. De man heeft er een jarenlange gevangenisstraf op zitten en hoopt bij Toshio en zijn gezin tijdelijk een onderkomen te vinden. Een plek vanwaar hij zijn leven opnieuw zin en richting kan geven – of daar heeft het alle schijn naar. Met scenarist-regisseur Kôji Fukada weet je dat nooit zeker.

Hij is een van Japans meest beloftevolle cineasten, maar Harmonium is nog niet de film waarmee zijn ­talent tot volle wasdom is gekomen. Fukada weet op meesterlijke wijze dreiging voelbaar te maken. In enkele trefzekere shots schetst hij de verhoudingen binnen een traditioneel Japans gezin. Maar de manier waarop hij het verhaal halverwege laat kantelen, breekt hopeloos de zorgvuldig opgebouwde spanning die de film tot dan zo beklijvend maakte.

harmonium

Het is niet de eerste keer dat Kôji Fukada de kijker een rad voor de ogen draait. Hospitalité (Kantai), een eigenzinnige komedie waarmee hij zich in 2006 liet opmerken, werd gaandeweg een vlijmscherp drama. De Japanner gaf toen al blijk van een grimmig mens- en wereldbeeld.

Dat komt opnieuw tot ­uiting in deze Harmonium, waarmee hij vorig jaar in Cannes in de prijzen viel. Zijn motto: toon me een perfect gezin en ik toon je de leugens en het bedrog. Tot vrolijkheid stemt de kijk van Fukada niet. Zonder twijfel een regisseur om in de gaten te houden.

(Verschenen op 21 februari 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s