xXx – Reactivated | D.J. Caruso

Wat is er aan de hand met Vin Diesel? Zijn zoveelste sequel op een actieheld laat ons siberisch.

Sequels, prequels en remakes bepalen de agenda van Hollywood. Vin Diesel vindt het allemaal best. Hij heeft van einde­loze franchises zijn handelsmerk gemaakt: The fast and the furious, Riddick, Guardians of the galaxy. Nu balt hij opnieuw de vuisten als Xander Cage, de potige actieheld die vijftien jaar geleden het xXx-geweld liet losbarsten.

Maar de lat ligt zo laag dat wij er herhaaldelijk over struikelden. Van een plot die je op sleeptouw neemt, is geen sprake. Zelfs het uitgangspunt is triviaal: Xander Cage moet in opdracht van de Amerikaanse veiligheidsdienst een gestolen toestelletje terugvinden waarmee satellieten uit de lucht worden gehaald. Nou moe.

hollywood-movie-xxx-return-of-xander-cage-full-hd-wallpapers

xXx – reactivated is holle drukdoenerij. In een wanhoopspoging wordt er nog onsubtiel geknipoogd naar verre verwanten als James Bond en Mission: Impossible. Maar dat verhoogt alleen het besef dat deze film klassen lager bokst. Aan het budget lag het nochtans niet. De film kostte 85 miljoen dollar. Bijna twee keer het bedrag waarop Arrival kon rekenen – een blockbuster die wél ergens over ging.

Vin Diesel mag in deze sequel dan in zijn element zijn, het slaat niet over. En dan te bedenken dat zijn carrière twintig jaar geleden nog een heel andere richting uitging. Hij had pas Strays uitgebracht, een coming of age waarin hij als regisseur-scenarist ook de hoofdrol speelde. Spielberg was zodanig onder de indruk dat hij voor hem een rol schreef in Saving Private Ryan. Het kan verkeren.

(Verschenen op 31 januari 2017 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s