Passengers | Morten Tyldom

Aan boord van een ruimteschip hebben twee passagiers het rijk voor zich. Wat doe je dan?

Nu hoor je ons weleens zeuren over het weer, treinvertragingen en de incompetentie van Joke Schauvliege. Maar een ruimtereis van 120 jaar tot een andere planeet gaat ons toch wat ver. De duizenden passagiers aan boord van de Avalon, een immens ruimteschip, denken er anders over. Zij tekenden in op een nieuw leven en lieten zich daartoe in een winterslaap brengen die de lange reistijd overbrugt en het verouderingsproces pauzeert. Twee stakkers ontwaken echter 90 jaar te vroeg. Error, error! Een lichtpuntje: ze kunnen het opperbest met elkaar vinden.

maxresdefault-4

Het project mag dan megalomaan lijken, de ambities van Passengers zijn dat niet. Het romantische verhaaltje is een schoolvoorbeeld van voorspelbaarheid. Lang duurt het dan ook niet voordat we Jim (Chris Pratt) en Aurora (Jennifer Lawrence) als amoureuze wildebrassen tekeer zien gaan op een reftertafel. De flauwe grimassen van Pratt doorheen de hele film maken het alleen erger. Had J-Law hem niet enkele acteerlessen kunnen geven? Voor de 20 miljoen dollar die zij – naast een aandeel in de ticketverkoop – overhoudt aan Passengers had dat wel gemogen. Dat bedrag verraadt overigens waar we de bestaansreden van deze film moeten zoeken: aan de kassa.

Dat het scenario van Jon Spaihts (Doctor Strange, Prometheus) de voorbije tien jaar telkens weer onderin een andere Hollywoodschuif belandde, verrast niet. De vakkundige regie van de Noor Morten Tyldom (The imitation game) is dan een vergeefse poging om recht te trekken wat krom is.

Wie op meeslepende cinema rekent, zoekt die met Passengers in de verkeerde bioscoopzaal.

(Verschenen op 27 december 2016 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s