Sing | Garth Jennings, Christophe Lourdelet

Ook in de dierenwereld krijgt de cultuursector klappen. Met een zangwedstrijd probeert een theater het bankroet af te wenden.

Een koalabeer is theaterbaas in een stad waar alle dieren als mensen zijn. Ze kleden zich zoals wij dat doen. Ze hebben jobs, huishoudens en verantwoordelijkheden. Kortom, het lijkt wel Zootropolis. Maar met die recente Disneyhit heeft deze film van de makers van Despicable me bitter weinig gemeen.

Sing is opgevat als een muzikale pretboel met de boodschap aller boodschappen: we moeten onze dromen waarmaken. Maar hoe je louter met zo’n cliché een film overeind houdt, is ook de makers een raadsel.

sing-pigs-image

Op papier een heerlijk idee: een bonte verzameling beesten neemt deel aan een zangwedstrijd van Buster Moon (Matthew McConaughey/Rik Verheye). De koalabeer wil zo opnieuw volk naar zijn theater lokken. Een schaap dat zich zonder aarzelen waagt aan ‘Kiss from a rose’ van Seal of spinnen die synchroon bewegen op ‘The ketchup song’? Het levert hooguit enkele malen gegrinnik op, want Sing heeft ­amper meer te bieden dan al die talentenjachten die primetime kapen.

Minions

Of dat weer uitsluitend onze verzuurde kijk is? De handige distributeur had bij de persvisie een heuse bende levende kinderen in de zaal toegelaten. Toen zij schaterlachten om de knullige Minions in de openingsgeneriek was dat meteen ook de laatste keer dat we hen uitbundig hoorden.

Sing mag dan het hart op de juiste plaats hebben, het verhaal heeft te weinig om het lijf om de aandacht vast te houden. Wie nog steeds gelooft dat animatiefilms louter zoethouders voor kinderen zijn, heeft aan deze film een sterk argument.

(Verschenen op 20 december 2016 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s