Three generations | Gaby Dellal

Een jonge transgender zoekt zijn weg in deze chaotische tragikomedie.

De zestienjarige transgender Ray (Elle Fanning) wil af van het meisjeslichaam waarin hij ter wereld kwam. Met een hormonenkuur zal dat proces op gang worden gebracht. Maar daarvoor is eerst een krabbel van beide ouders nodig — ook van zijn afwezige vader.

Dat de makers niet het risico wilden lopen zich vast te rijden in een loodzware brei is wel duidelijk. Een flinke dosis humor en kleurrijke figuren moeten de film de nodige luchtigheid geven. De balans slaat echter al te vaak over. Het lijkt wel of de scenaristen (Nikole Beckwith en Gaby Dellal) liever halfdronken oneliners in de mond legden van de grootmoeder (Susan Sarandon) dan de kijker gevoelig te maken voor de onzekerheden van een tiener in een verkeerd lichaam.

about-ray

Waarom kan Ray trouwens geen deel zijn van een doorsnee gezin? Zijn moeder is alleenstaand en labiel, zijn grootmoeder een drankverslaafde lesbienne – met z’n allen wonen ze onder een dak. Alsof enkel in een wat apart nest een transgender kan opstaan.

Dan wist Little Miss Sunshine tien jaar geleden meer te overtuigen. Dezelfde makers kozen er ook toen voor om een niet-alledaags thema te verzachten met een tragikomische toon. Het leverde de film Oscargoud op.

Dat Three generations straks opgemerkt wordt door de Academy is weinig waarschijnlijk. Anderhalf uur lang schiet het verhaal alle kanten op. Het zeperige einde is het dieptepunt van een film die nauwelijks de moeite neemt om voorbij de hij-zijverwarring rond transgenders te komen. Genoeg gemakzucht om ons de kast op te jagen.

(Verschenen op 6 december 2016 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s