The history of love | Radu Mihaileanu

Dit sprookje met Derek Jacobi en Gemma Arterton is zo zoet dat het misselijk maakt.

Dosering is een kunst die de makers van deze film niet meester zijn. The history of love noemt zich een ode aan de liefde, maar is eerder een grande bouffe van valse sentimenten. Pathetische muziek en andere flauwe truukjes worden ingezet om jacht te maken op onze emoties. Het enige wat wij voelden, waren onze nekharen die overeind kwamen.

Deze deels Belgische co-productie is een verfilming van de gelijknamige roman van Nicole Krauss, in een vorig leven nog Mevr. Safran Foer. Het is een warrige vertelling die Leo Gursky (Derek Jacobi), een Pools-joodse schrijver, als spilfiguur heeft. Wanneer een vroeger boek van hem plots opduikt, zet dat een en ander in beweging.

the-history-of-love-1200x520

Ons zette het aan het denken over wat nu het meeste ergernis wekte: het eindeloze – maar ongetwijfeld komisch bedoelde – gekibbel van Leo en zijn buurman Bruno (Elliott Gould), een duo dat niet zonder elkaar kan. Of het kleffe liefdesverhaaltje dat als een zoete draad doorheen de film werd geweven.

De Roemeens-Franse regisseur Radu Mihailean werd in het verleden in Cannes en Berlijn bejubeld om La source des femmes en Va, vis et deviens – films met een sociaal-maatschappelijke lading. Met deze stroperige brei is hij ver van huis.

The history of love neemt de kijker voor een dwaze puppy die om het even wat naar binnen werkt. Dan mag je nog geloven dat zuivere romantiek niet zonder naïviteit kan, op het grote scherm werkt het voor geen meter. Net zoals Gemma Artertons vlakke vertolking van Leo’s muze.

Waar mogen wij ons melden om deze 134 minuten (!) van ons povere bestaan terug te eisen?

(Verschenen op 15 november 2016 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s