Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten op het rijexamen

Elke leerling-chauffeur begeeft zich met een bang hart richting examencentrum. Ongetwijfeld waarschuwen vrienden en familie vooraf nog voor een heleboel mogelijke fouten. Maar welke blunder mag je tijdens je rijexamen zeker niet begaan?

1. Onvoldoende in je spiegels kijken

Met de auto rijden vraagt van een beginnende chauffeur alle concentratie. Evidente handelingen worden dan weleens over het hoofd gezien. Zo wordt vaak vergeten om vooraf in de spiegels te kijken wanneer je van rijstrook wisselt of een straat inslaat. Het gevaar bestaat dan dat je bij het uitvoeren van het manoeuvre een andere wagen of fietser aanrijdt. Examinatoren houden met argusogen in de gaten of je je spiegels juist gebruikt.

2. Een onaangepaste snelheid aanhouden

Elke leerling-chauffeur is bang om tijdens zijn examen sneller te rijden dan toegelaten. Het is best ironisch dat het tegengestelde vaker gebeurt: aspirant-chauffeurs die een onaangepaste – lees: te lage – snelheid aanhouden. Voor de examinator kan dat een reden zijn om jou te laten zakken voor je rijexamen. Een gouden raad: begeef je vlot in het verkeer. Wanneer je niet zeker bent van de maximale snelheid in een straat, rij dan even snel als de andere chauffeurs.

3. Te weinig afstand houden

Het is belangrijk om de ruimte die je op de weg hebt te gebruiken. Heel wat beginnende chauffeurs zakken voor hun examen omdat ze onvoldoende afstand houden van fietsers of geparkeerde wagens. Pas je positie op de weg dan ook aan wanneer dat nodig is. Zelfs wanneer je daarvoor op de andere weghelft moet komen. Zolang er geen tegenliggers naderen en je elk manoeuvre aankondigt met je richtingaanwijzers, is er geen probleem.

4. Verkeersborden en markeringen negeren

Om te weten hoe je je als chauffeur in een bepaalde verkeerssituatie moet gedragen, moet je de verkeersborden en wegmarkeringen in de gaten houden. Die geven aan waar je voorrang moet verlenen, hoe je moet voorsorteren en welke gevaren of obstakels mogelijk je pad kruisen. Schenk hieraan dan ook de nodige aandacht!

5. Onvoldoende besluitvaardig zijn

Om evidente redenen zijn beginnende chauffeurs vaak erg voorzichtig. Dat is niet erg, zolang die houding niet resulteert in besluiteloosheid. Een twijfelende chauffeur kan namelijk verwarring zaaien bij andere chauffeurs. En verwarring leidt tot onduidelijkheid over het manoeuvre dat je al dan niet gaat uitvoeren. Kortom, een besluiteloze chauffeur is een gevaar op de baan. Ook de examinator zal er zo over denken.

Vergroot dankzij deze 5 tips jouw kans op slagen voor je rijexamen.

(Deze blogpost werd geschreven in opdracht van marketingconsultant Queromedia.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s