Nerve | Henry Joost, Ariel Schulman

Wat gebeurt er als je de opdracht krijgt een onbekende vijf seconden op de mond te zoenen? Niet bijster veel, blijkt in Nerve.

‘Ben je een toeschouwer of een speler?’, herhaalt een computerstem telkens weer. In de wereld van het achttienjarige muurbloempje Vee (Emma Roberts) heet de nieuwste digitale verlokking niet Pokémon Go maar Nerve, wat zoveel betekent als ‘lef’.

Nerve is een online spel dat zijn gebruikers aanmoedigt om elkaar uitdagingen voor de voeten te werpen. Die beginnen vrij onschuldig en puberaal – ‘zoen een onbekende gedurende vijf seconden op de mond’. De lat ligt echter alsmaar hoger. Voor je het goed en wel beseft, zit je geblinddoekt op een motorfiets in een poging om in volle spits tot 100 km per uur op te klimmen.

nerve-official-trailer-emma-roberts-dave-franco-0-2

Dat is hooguit opwindend voor wie op de motorfiets zit. Bij de kijker slaat de verveling algauw toe. Nerve rijgt de clichés dan ook in een ijltempo aan elkaar: het seutje dat zich een stouter imago wil aanmeten, onverwacht liefdesgeluk met vette oogkleppen, de populaire hartsvriendin die de schijnwerpers liever op zich gericht ziet.

Terwijl deze YOLO-generatie zich door een vilein spel uit haar comfortzone laat jagen, blijft het regisseursduo Henry Joost en Ariel Schulman (Paranormal activity 3 en 4) braafjes op het platgetreden pad. Alsof ze bang waren om een eigen stempel te drukken op de gelijknamige adolescentenroman van Jeanne Ryan.

Dit niemendalletje mist minstens zoveel ruggegraat als de verveelde jongeren die plooien onder groepsdruk. Als een moderne coming of age maakt Nerve weinig indruk.

Deze film is precies wat de Vee’s van deze wereld niet willen zijn: als dertien in een dozijn.

(Verschenen op 4 oktober 2016 in De Standaard.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s