Free State of Jones | Gary Ross

Dit epos over een historisch belangrijke figuur uit de Amerikaanse burgeroorlog zwalpt als een dronkeman. Het ene moment is de film een onemanshow met Matthew McConaughey als de koene moraalridder Newton Knight – een van de eerste voorvechters van rassengelijkheid. Enkele tellen later is het een fletse geschiedenisles voorzien van zwartwitfoto’s en kurkdroge bijschriften.

free-state-of-jones-7-2

Newton Knight was een eenvoudige boer uit het zuiden die zich tijdens de Amerikaanse burgeroorlog afzette tegen de grootgrondbezitters en lokale machthebbers. Zij vonden slavernij en discriminatie haast even vanzelfsprekend als het opkomen van de zon. Knight zag dat anders, hij kreeg destijds een hele schare medestanders achter zich.

Dat klinkt dan wel erg nobel en historisch belangwekkend, het levert geenszins straffe cinema op. Waarom? Omdat regisseur Gary Ross (Pleasantville, The hunger games) van Knight een plastieken held maakt, gezwollen van grootspraak en holle heroïek. Op de koop toe perst hij het verhaal van deze verzetsfiguur, de Amerikaanse burgeroorlog, de opkomst van de KKK én de uitlopers van deze strijd – zo’n 85 jaar later – in één enkele film. En dat is een veel grotere hap uit de geschiedenis dan hij verteerbaar kan maken.

(Verschenen op 13 september 2016 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s