Over sterretjes, hartjes en Twitter als tijdverdrijf

Twitter verving het favorite-sterretje door een hartje, wat voor heel wat commotie zorgde onder de gebruikers. Op verzoek van Radio 1 gaf ik in ‘De minuut’ aan het einde van Hautekiet een woordje uitleg bij de tweet die ik over dat nieuwe symbooltje de wereld instuurde:

‘Gisteravond stond Twitter op z’n kop. Favorites gingen plots ‘likes’ heten, maar wat voor meer opschudding zorgde: het sterretje – de variant op het Facebookduimpje – was een hartje geworden. Zelf tweette ik:

Het komt dan ook wat onnozel over, dat hartje. Zeker voor een medium waarvan haar gebruikers zichzelf nogal ernstig nemen. Met onze meningen en observaties van 140 tekens. Hoe meer sterretjes die opleverden, des te gevatter of raker ze waren. Tenminste, dat maakten we onszelf graag wijs. Nu er nog uitsluitend hartjes te scoren vallen, voelen we ons plots potsierlijk.

Recent kondigde een 18-jarig Australisch social media-fenomeen nog haar exit aan. ‘Het is een systeem gebaseerd op sociale goedkeuring in de vorm van likes en volgers. Het is een perfect georkestereerd egocentrisch oordeel.’

Of het nu hartjes, sterretjes of duimpjes zijn, we hunkeren online naar bevestiging. Die façade van artificieel succes gaat de laatste tijd almaar meer barsten vertonen. Hoelang nog voor de boel werkelijk in elkaar stuikt?’

Het eigenlijke fragment kan je hier herbeluisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s