Groener gras | Annelies Verbeke

1001004005487644-2Met wisselend succes voert Annelies Verbeke in ‘Groener gras’ de figuranten uit eenieders bestaan op. De licht ontvlambare loketbeambte, de schuchtere collega met wie u nooit meer dan enkele obligatoire woorden wisselde aan de koffiemachine, het gekleurde meisje alleen op straat.

De schrijfster kijkt achter die façade van oppervlakkige vertrouwdheid om een verhaal te vertellen over winnen en verliezen. Dat doet ze in een stijl die uitgesproken literair is. Ze hanteert een beeldrijke taal, doorspekt met trefzekere inzichten en literaire vondsten. Soms maken die stilistische keuzes haar vertellingen nodeloos zwaar en verliezen ze zo aan slagkracht. ‘Groener gras’ is in die zin een wat onevenwichtige bundel.

De meest weergaloze vertellingen staan te lezen in de eerste helft. ‘Naar de toekomst’, ‘Lola’ en ‘De Wezel en zijn prooi’ zijn, tesamen met de poëtische proloog, het mooiste wat de bundel aan diepmenselijk (on)vermogen te bieden heeft.

***1/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s