Het satijnen hart | Remco Campert

23

Camperts roman werd destijds genomineerd voor een van de drie felbegeerde literaire prijzen in het Nederlandstalige taalgebied, een eer die niet verzilverd werd. In een achterkamer van het geheugen was de titel me bijgebleven. Ik plukte hem onlangs uit het rek van een Antwerps antiquariaat, proefde de eerste zinnen en rekende af aan de kassa. Dat ik me mijn aankoop niet beklaagd heb, meneer.

Met ‘Het satijnen hart’ biedt Remco Campert een inkijk in het kunstenaarshoofd van Hendrik van Otterlo, een tot kluizenaar omgeschoolde schilder-op-leeftijd. Jaren na datum kauwt hij nog steeds op een verdriet dat hem werd aangedaan. Tot het heden hem dwingt de draad weer op te pikken en de confrontatie aan te gaan met dat onverwerkte verleden.

Schijnbaar moeiteloos slaagt Campert erin een ongedwongen vertelstijl te verweven met een resem heerlijk heldere inzichten over liefdesleed, verbeten cynisme en de jaren die in elk mensenleven zonder genade wegtikken. Literair, zonder de minste zweem van pretentie. Een plezier om te lezen.

****1/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s